Crkva Gosp, od Anđela


Prigodom slavlja PRISICKI DANI ’90 Prisićani su jednoglasno prihvatili prijedlog da se na Prisici sagradi manja crkvica. Župnik don Ivan Bilić je pristao da se kapela sagradi.

Svi Prisićani su sudjelovali u financiranju prema svojim mogućnostima. Crkvica će nas jos više povezivati, poticati na češće dolaske na Prisiku i na veću pobožnost prema Gospi.

Prema programu, na Prisici , 3. kolovoza 1991. u 11 sati, splitsko-makarski nadbiskup Ante Jurić je trebao predvoditi svečanu koncelebriranu misu i blagosloviti novosagrađenu crkvicu.
Nakon misnog slavlja je bio predviđen ručak za sve uzvanike kao i zabavno-rekreativni program. Sve je to odgođeno zbog političke situacije u našoj Domovini. Ipak je jedan dio Prisićana stigao na Prisiku i želio je da se crkvica blagoslovi. To je i učinjeno u dogovoru sa župnikom. Nakon blagoslova Glas Koncila je obavijestio svoje čitatelje o blagoslovu crkvice.

Taj clanak donosimo u cijelosti:


Nova crkva za 16 Prisićana

Već treću godinu Prisićani svake godine u kolovozu organiziraju »Prisićke dane« u svom rodnom mjestu Prisici, koje danas ima 16 stanovnika, a pripada zupi Aržanu, koji službeno traju dva dana.

Susret, što je bio odgođen zbog teške političke situacije u Domovini, održan je ipak 11. kolovoza, je: Prisićani su, unatoč svim poteskoćama, stigli na svoja rodna ognjista iz Njemačke, Zagreba, Splita...

Tom prigodom fra Marko Babić, zamjenik provincijala iz Splita blagoslovio je novoizgrađenu crkvicu Gospe od Andela. Toj su svečanosti uz Prisićane bili nazočni župnik don Ivan Bilić, fra Bernardin Dukić, naddušobrižnik za Hrvate u Njemačkoj, don Josip Blazević, don Filip Pavić, župnik iz Metkovića, te fra Tomislav Brekalo. Tijekom mise obavljeno je i prvo vjenčanje na Prisici: Stipe Brekala i Nediljke Botica.

Crkvica je izgrađena za nekoliko mjeseci zahvaljujuci novčanoj pomoći Prisićana. Sva je obložena posuškim kamenom. Na pročelju ima zvonik na preslicu. Zvono je kupljeno u Njemačkoj, a darovali su ga Stipe Bota i Jozo Brekalo. U crkvici se nalaze dva vrijedna umjetnicka djela: slika Gospe od Anđela, ulje na drvetu, rad slikara Slavka Alača iz Splita I “Križ”, rad u bronci akadameskog kipara Josipa Poljana iz Zagreba.
 

Posljednje vijesti

Nove stranice ZD Aržana

Prestavljamo Vam nove, sadržajnije web stranice Zavičajnog društva Aržana.

Cilj ovih web stranica je predstavljanje ...


Apartmani S-A
Facebook profil zavičajnog društva Aržano